Geen alerts.

Bewust met AH Vos

De meest duurzame supermarkt

Albert Heijn is voor het zesde jaar op rij verkozen tot de meest duurzame supermarktketen van Nederland. Dat is de uitkomst van de Sustainable Brand Index™ 2022, het grootste en meest toonaangevende onderzoek in Europa op het gebied van consumentenmerken en duurzaamheid. Belangrijke drijfveer achter deze waardering is het aanbod van biologische, fairtrade, vegetarische en veganistische producten in ons assortiment.

Voor de 6e keer op rij is Albert Heijn de meest duurzame supermarkt van Nederland.

Bij Albert Heijn Vos gooien we niets weg

Dit alles begint natuurlijk bij onze producten, maar daar bovenop doen we nog veel meer om de gevolgen van ons handelen op mens, dier en milieu tot een minimum te beperken. Zo hebben we op onze AGF-afdelingen water-vernevelaars geplaatst om de versheid van onze Aardappelen, Groente en Fruit op peil te houden en gebruiken we onder andere slimme software voor een optimaal voorraadbeheer.

Om voedselverspilling verder tegen te gaan, prijzen wij artikelen, die een korte houdbaarheidsdatum (tht) hebben, af met 35%. Je vindt deze producten bij ons in een speciaal daarvoor gereserveerde koeling. Want weggooien is zonde en zo kun je snel bepalen of er een product van je keuze tussen ligt. Gunstig voor jou portemonnee en perfect om verspilling tegen te gaan. Ook via Too Good To Go (app) kun je met flinke kortingen producten met een korte houdbaarheidsdatum bij één van onze supermarkten ophalen. Meld je daarvoor aan bij Too Good To Go. En houden we dan toch nog iets over, dan doneren we het eetbare voedsel aan bijvoorbeeld Stem in de Stad, het Leger des Heils of de Voedselbank.

Bewust met AH Vos

Als we dan nog iets overhouden, worden die producten door Albert Heijn teruggenomen. Oud brood en sinaasappelschillen worden gebruikt voor veevoer of verwerkt in nieuwe producten zoals Seepje. Andere items gaan naar Orgaworld. Zij vergisten het tot biogas, dat vervolgens wordt omgezet in elektriciteit en warmte. Zo gaat er niets verloren.

We zijn zuinig op onze spullen

Bij het onderhouden van de winkels en inventaris maken we de afweging of een installatie gereviseerd, opgeknapt of vervangen moet worden. Daarbij kijken we naar kosten, maar ook naar energieverbruik en de mogelijke levensduur van de installatie. Energie zuinigheid streven we na met bijvoorbeeld een warmte terugwin installatie, waardoor de warmte die de apparaten produceren, direct wordt gebruikt om de winkel te verwarmen. Ook passen we zo veel mogelijk LED verlichting toe om energie te besparen, en lampen minder vaak te hoeven vervangen.

Wat kun jij doen?

Wist je dat we in Nederland gemiddeld per persoon op jaarbasis 34 kilo eten weggooien? Door slim in te kopen, te koken en bewaren kun je zelf een belangrijke bijdrage leveren aan de doelstelling om in 2030 de voedselverspilling met 50% te verminderen.

Kies bijvoorbeeld bij je aankoop de kortst mogelijke versheidsdatum op het product als je het snel gaat consumeren. Daarmee voorkomen we met elkaar dat er te veel producten over datum gaan. Op de website van het voedingscentrum vind je verder uitgebreide tips hoe je voedselverspilling kunt verminderen. Zo staat daar uitgelegd wat het verschil is tussen tht (tenminste houdbaar tot) en tgt (te gebruiken tot) en hoe je het beste met kort houdbare producten kunt omgaan. Samen zijn we op weg voedselverspilling te verminderen. Dat is goed voor je portemonnee en ook voor onze planeet!

Wat vinden wij belangrijk?